|
|
|
Schobert Norbert nemrégen mutatta be az újságíróknak és a nagy nyilvánosságnak A karcsúság receptjei című könyvének szlovák fordítását a Panta Rhei egyik pozsonyi könyvesboltjában. A könyv a Noxi Kiadó gondozásában jelent meg, s Magyarországon minden addigi eladási rekordot megdöntve került a bestsellerlista élére - az eredetileg húszezres példányszámban megjelent mű 2004 júl... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán étrend - cukorbetegségben
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei az érrendszeri problémák. A megelőzés egyik eszköze a mediterrán étrend követése lehet.
A növényi eredetű élelmiszerek adják a meghatározó alapot: gabonafélék, friss zöldségek, gyümöl... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A bor orvosság
A tokaji aszú a világ egyik legjobb természetes csemegebora. A tőkén aszúsodó, a nemes penész hatására betöppedt, mazsolára emlékeztető szőlőszemek a megnövekedett magas cukor- és savtartalom hatására egyedülállóan finom, harmonikus íz- és zamatanyagok hordozói. A bor készítése nagy szakért... |
|
|
|
|
|
|
|
A friss sajtok sajátossága, hogy azonnal fogyaszthatók, sőt célszerű is őket minél hamarabb megenni
Az oltóanyagok révén létrejövő sajtfélék forradalmasították a táplálkozást. A világ talán leghíresebb sajtja, a rokfort egy véletlen felfedezés eredményeképpen jött létre. A legenda szerint egy pásztorfiú egy barlangban helyezte el túrószerű sajtból álló uzsonnáját, ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz 1-1 kisebb piros,sárga és zöld húsú paprika, 1/2 csokor kakukkfű,kb. 6 levélzselatin, 400 g tejszínes krémsajt, 300 g friss kecskesajt,
400g mozarella, 50 g hántolt tökmag, só, fehérbors, 4 db mogyoróhagyma, 4 ek. fehérborecet,
4-4 ek. tökmag-és napraforgóolaj.
Elkészítés:
A paprikákat apró kockákra vágjuk. A kakukkfüvet le... |
|
|
|
|
|
|
|
Ősszel a fogyni vágyóknak nincs szükségük különleges, drága fogyókúrás szerekre. Elég, ha kimennek a piacra, és vesznek néhány kiló almát
Zsírt éget, csökkenti az étvágyat és méregtelenít
Reggeli
1 dl tejbe tegyünk 3 kanál müzlit és egy reszelt almát. (220 kcal)
1 szelet rozskenyér, 2 evőkanál túró, fél alma. (210 kcal)
Tízórai
... |
|
|
|
|
|
|
|
A francia nők tisztában vannak vele, hogy a legjobb módszer alakjuk megőrzése érdekében, ha élvezik a minőségi étkek zamatát
A francia nők tisztában vannak vele, hogy a legjobb módszer alakjuk megőrzése érdekében, ha a minőségi étkek zamatát élvezik. Például azokét az intenzív ízű sajtokét, amelyekből már egy falatka is elég. A kenyér sem tabutéma náluk, egyszerűen csak ... |
|
|
|
|
|
|
|
Mozzarellás-paradicsomos minipiták
Hozzávalók:
3 mini pita
4-5 közepes nagyságú paradicsom
2+2 ek. olívaolaj
3 kis ág kakukkfű
1 tk. balzsamecet
1 pici gerezd fokhagyma
9 darab mini mozzarella
só
Elkészítés:
A fokhagymát áttöröm és két evőkanál olívaolajjal elkeverem. A paradicsomokat apró ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hús, ég veled!
A keresztény hagyományok szerint már beléptünk a húsvétot megelőző 40 napos böjt időszakába. A nagyböjt sokak számára nem jelent mást, mint carne vale, azaz egy időre elbúcsúzni a húsos és zsíros ételek fogyasztásától.
A böjt szó sokaknak eléggé pejoratívan hangzik, és a nemevéssel, koplalással azonosítják. Tévesen, mivel a modern kor emb... |
|
|
|
|
|
|
|
Sonkás-sajtos-gombás csirkeburg
Hozzávalók (4 személyre): 500 g darált csirkehús, 2-3 szelet sonka felaprítva, 2.3 szelet sajt (trappista, pannónia stb.) reszelve, egy kis konzerv szeletelt gomba apróra vágva, 2 tk pirospaprika, kevés só (a sonka sósságától függ... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán étrend - cukorbetegségben
A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei az érrendszeri problémák. A megelőzés egyik eszköze a mediterrán étrend követése lehet.
A növényi eredetű élelmiszerek adják a meghatározó alapot: gabonafélék, friss zöldségek, gyümölcsök. A mediterrán konyha legnépszerűbb zöldségei: cukkini, padlizsán, különféle színű húsos papriká... |
|
|
|
|
|
|
|
Paradicsomsaláta gomolyával
Hozzávalók:
30-40 dkg paradicsom
1 fej lilahagyma (vagy póré-, vagy újhagyma, esetleg metélőhagyma)
petrezselyem vagy zellerlevél vagy bazsalikom
Az öntethez:
1 citrom leve
1-2 teáskanál méz v. cukor (esetleg ennek megfelelő folyékony édesítő)
nagy csipet só... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos-sonkás töltött tök
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb tök
1 húsleveskocka
1 tasak gyorsrizs
2 fej vöröshagyma
5 paradicsom
3 evőkanál olaj
15 dkg mozzarella
15 dkg sonka
fél csomag friss bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított)
Előkészítés:
A tököt megmossuk, vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévág... |
|
|
|
|
|
|
|
Padlizsán-, spenót- és sütőtökrakás
Hozzávalók:
200 g sütőtök, vékonyra szeletelve
700 g paradicsomszósz
80 g bébispenót
4 újhagyma, hosszában vékonyra szeletelve
100 g reszelt mozzarella sajt
40 g pirított fenyőmag
Elkészítés:
Vág... |
|
|
|
|
|
|
|
Isteni joghurtos öntettel megbolondított csirke
Hozzávalók:
4 csirkecomb (vagy 2 nagyobb csirkemell filé)
2 kis pohár joghurt
0,5 citrom leve
4-5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1-2 ek olaj az öntethez
2 ek olaj a sütéshez
Elkészítem az öntetet a felsorolt hozzávalókból. A combokat egy kevés ol... |
|
|
|
|
|
|
|
Sajtos-sonkás töltött tök
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb tök
1 húsleveskocka
1 tasak gyorsrizs
2 fej vöröshagyma
5 paradicsom
3 evőkanál olaj
15 dkg mozzarella
15 dkg sonka
fél csomag friss bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított)
Előkészítés:
A tököt megmossuk, vékonyan meghámozzuk, hosszában... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Sárga színbe borultak a zöldségespultok: a sárgadinnyéből különleges krémleveseket, gyümölcssalátákat és egzotikus parfékat készíthetünk a nyári napokra. A tálalással sem kell sokat bajlódnunk, hiszen ott a félbevágott sárgadinnye.
A görögöt és a sárgadinnyét is legendák övezik. Elődeink például kocsiderékszámra vették és ették a görögdinnyét, ám férfiembe... |
|
|
|
|
|
|
|
Egy nap egy kiló: villámdiéták nőknek
Mindenkivel előfordulhat, hogy egy vendégség vagy ünnep alkalmával túl sokat eszik. Ha lelkifurdalásod van, és szorít a nadrágod, nem kell mást tenned, mint beiktatni egy villámdiétás napot.
Persze ez nem jelenti azt, hogy ha egy napnál tovább folytatod a diétát, folyamatos lesz a napi 1 kilós fogyás. Ez csak arra a bizo... |
|
|
|
|
|
|
|
Főételek
Rántott csirke
Hozzávalók: 3 db 50-55 dkg-os csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk. Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk. A májat és a zúzát a szárnyába tesszük. A májat villával megszurkáljuk, hogy... |
|
|
|
|
|
|
|
ALMÁS MELEGSZENDVICS 3 közepes almához végy 10 dkg reszelt füstöltsajtot, 5 dkg vajat és 1 evőkanálnyi tejfölt. Az almát reszeld le, s tedd egy szűrőbe, hogy a leve lecsuroghasson. A vajat keverd habosra a tejföllel, adj hozzá sót, őrölt fehérborsot, egy csipet gyömbért, majd tedd bele a sajtot és az almát is. A simára kidolgozott masszát kend pirított kenyérszeletekre, s 3-5 perc... |
|
|
|
|
|